Geslaagd Kloosterweekend 2023

 

 

Naar het klooster
In de stromende regen vertrokken we op 14 januari vanuit Leiden naar het Dominicanenklooster in Huissen. In de trein wordt er vol spanning gepraat over wat ons te wachten staat. ‘Wat gaan we doen?’ ‘Hoe zou het eten zijn?’ ‘Zouden we mooie kamers krijgen?’.

 

 

 

Contextueel Bijbellezen
Na twee treinen, een bus en een stukje lopen arriveren we in het klooster. Hier krijgen we een rondleiding en wordt ons verteld over de geschiedenis van het klooster. Daarna doen we een contextuele Bijbelstudie. Dit is een nieuwe manier van Bijbellezen die erg goed aanslaat bij de groep, daarom zullen we deze vorm vaker gaan toepassen tijdens de maandelijkse vieringen.

 

 

 

Na het diner nemen we deel aan de vesper in de kapel en volgen we een ontspanningsworkshop waarin we ontspanningstechnieken leren en even kunnen bijkomen van een drukke dag.

 

 

 

Waardevolle viering
De volgende dag begint vroeg, om 8 uur melden we ons in de kapel om deel te nemen aan de laude. Na het ontbijt is het tijd voor de eucharistieviering. Een mooie viering waar iedereen voor zichzelf iets uithaalt. Zo is de viering voor iedereen op een andere manier waardevol.

Naar het Openluchtmuseum
’s Middags brengen we een bezoek aan het openluchtmuseum in Arnhem. Gelukkig is het vandaag wel grotendeels droog en kunnen we op ons gemak het museum verkennen. Tijdens ons bezoek stoppen we in een restaurantje om even op te warmen met een kopje warme chocolademelk.


Bij terugkomst in het klooster schuiven we meteen aan bij het avondeten. De rest van de avond brengen we rustig door. Sommigen trekken zich terug op hun kamer, anderen wonen de vesper bij en sommigen spelen een spelletje of kletsen gezellig.

Creatieve workshop: vlinders schilderen
Op onze laatste dag volgen we een creatieve workshop. We gaan aan de slag met potloden en verf om een mooie vlinder te maken. Een leuke afsluiting van een mooi weekend.


Voorafgaand aan ons vertrek wonen we de middagviering in de kapel bij. Tijdens het gebed bidt een van de deelnemers voor de mensen van het klooster omdat ze hen zo dankbaar is voor het mooie weekend dat ze gehad heeft.
In de trein terug naar Leiden klinkt de vraag ‘volgend jaar weer?’. Het was een geslaagd weekend!

Saamhorigheid
Een greep uit de reacties van de deelnemers:
– Heel inspirerend, vooral de vieringen en ik kreeg een warm gevoel van hier zijn en zou heel          graag terug willen komen
– Het verblijf hier heeft me goed gedaan
– Heel fijn gevoel van samenhorigheid, ook door de dagelijkse vieringen
– Kun je hier ook alleen komen? Het lijkt me heel fijn om nog eens terug te komen.
– Fijne plek om te zijn

Verslag en foto’s Femke Post

Het Kloosterweekend was onder meer mogelijk vanuit het Activiteitenpotje dat in het verleden gevuld werd door de Oudkatholieke Kerk Leiden