Kerstdiner op 19 december

De rode loper lag uit en om 17.15 uur gingen de deuren van de Marekerk open: zo’n 170 dak- en thuislozen konden genieten van een heerlijk oosters buffet. Een jaarlijks terugkerend gebeuren aan de vooravond van kerst, georganiseerd door de kersverse straatpastor Femke Post en Carijn Westeneng, project medewerker van M25 Leiden in De Bakkerij.

Voordat het echter zover was werd er achter de schermen veel werk verzet. De jongeren van M25, dit jaar vijf leerlingen van het Stedelijk Gymnasium, schreven fondsen aan voor een financiële bijdrage en maakten de cadeautasjes voor de doelgroep klaar.

 

Op de dag zelf werd versierden ze, in hun knalgele T-shirts, samen met vrijwilligers van het Straatpastoraat en de Marekerk, de kerk en tuigden ze de kerstboom op. Er werden lange tafels en stoelen in de kerkzaal neergezet en de tafels werden feestelijk gedekt met LED-kaarsen en kerststukjes. De mensen van Chinees Indisch Restaurant Woo Ping brachten grote warmhoud-bakken met eten en het Amsterdamse daklozenkoor De Straatklinkers, met rode kerstmutsen op, pakte hun instrumenten uit.

Ruim voor aanvang stonden er al mensen voor de deur te wachten….en even na kwart over vijf stroomde de kerkzaal vol. Veel van de gasten bleken Femke Post, de nieuwe straatpastor, al te kennen. Het was een prachtig gezicht, lange tafels vol mensen, de brandende kaarsjes, de glimmende ballen in de kerststukjes en de hoge kerkruimte met de grote oude kroonluchters.

Straatpastor Femke Post begon met een welkom aan allen, en nodigde een ieder die dat wilde uit om contact met haar op te nemen, om haar aan te spreken. Ze kreeg een warm applaus! Er werden kerstliederen meegezongen met De Straatklinkers en het bandje van het Stedelijk Gym speelde enthousiast. Eén van de gasten las op indrukwekkende wijze het kerstverhaal voor.

 

Ton Jacobs, de predikant van de Marekerk, legde uit wat een gebouw nu eigenlijk tot een kerk maakt: de Bijbel die er ligt. Later bad hij met allen het Onze Vader.

 

 

En toen werd het eten opgeschept door de vrijwilligers, uit de warmhoud-bakken. Anderen brachten de volle borden naar de tafels en voorzagen iedereen van water of frisdrank. Er was genoeg voor allemaal en wat overbleef werd in bakjes meegenomen naar huis.
Tot slot kreeg iedereen een cadeautasje mee met een pakje shag, een plak chocola, een warmhoudbeker, het blad OPEN DEUR en het visitekaartje van de straatpastor. Wie wilde kon ook nog een warme sjaal meenemen, gebreid en ingezameld via een actie op Facebook.

Bedankt en tot volgend jaar!’ hoorden we vaak bij het afscheid.

En toen werd de kerkzaal met vereende krachten weer in oude staat hersteld. Het was een hele mooie avond, waarop voor velen de warmte en het licht van kerst even werkelijkheid werden.

Het daklozendiner werd mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van onder anderen Fonds 1818, de Gemeente Leiden, het H.L. Druckerfonds, het Utopa Weeshuis-Kinderrechtenhuis, de Fred Foundation, Dioraphte en de diaconieën van Reeuwijk en Oegstgeest. En met daadwerkelijke hulp van alle vrijwilligers en M25-deelnemers!

Tekst: Henriëtte van den Broek; Foto’s: Melle van der Wildt