afscheid pastor Paul

Op vrijdag 28 november 2014 nam ik afscheid als straatpastor. Daartoe bood het bestuur van de Stichting Straapastoraat Leiden een receptie aan in Diaconaal Centrum ‘De Bakkerij’te Leiden. Velen zijn gekomen om mij de hand te schudden. Gelukkig waren er niet alleen belangstellenden uit kerkelijke kringen, maar ook kwamen er heel wat mensen uit de doelgroepen met wie ik in de afgelopen jaren heb gewerkt.

Dankbaar  kijk ik terug op vier mooie en soms inspannende jaren, waarin ik het straatpastoraat in Leiden op de kaart heb mogen zetten. In die vier jaar is er veel gebeurd in en met de doelgroep. Mensen kregen een woning, mensen trokken naar elders en helaas zijn er ook een aantal overledenen te betreuren. Ik ben blij dat ik voor die laatste bij heb kunnen dragen aan een waardig afscheid.

Blij was ik ook met de inzet van de vrijwilligers bij de maandelijkse vieringen van de ‘Kerk in eigen kring’. Kerkdiensten speciaal voor mensen uit de doelgroepen, die in de loop der jaren steeds beter bezocht werden. Lous en Hilde van de Orde van de Franciscaanse Seculieren waren steeds paraat om mensen op te vangen en iedereen na afloop van de kerkdienst van koffie en thee te voorzien. Henk, een man uit de doelgroep, nam het koffiezetten voor zijn rekening en Bert, ook van de doelgroep, begeleidde de gezangen in de kerkdiensten. Na de preek zorgde hij ook vaak voor wat muziek.

Tijdens de receptie werd ook mijn opvolger, mevrouw dominee Folly Hemrica, voorgesteld. Zij was in de maand november al een paar keer met mij op pad geweest om de mensen te leren kennen en om de plaatsen te vinden waar zij hen zou kunnen vinden. Symbolisch mocht ik het werk aan haar overdragen door overhandiging van een stadsplattegrond van Leiden, de door mij vaak gebruikte Groot Nieuws Bijbel en niet te vergeten, het pakje ‘weggeef shag’.

Op zondag 30 november gingen we samen voor in mijn afscheidsdienst. In deze dienst waren ruim 30 mensen aanwezig, de meeste uit de doelgroepen. Aan het einde mocht ik dominee
Folly een zegen geven. Na afloop werd ik door de aanwezigen toegezongen met een lied op de wijs van ‘Dankt, dankt nu allen God’, het gezang dat ik vaak gebruikte als slotlied bij de kerkdiensten.

Nogmaals wil ik iedereen bedanken voor het vertrouwen dat mij gegeven is, voor de ondersteuning met giften en donaties, de belangstelling bij spreekbeurten, maar vooral ook door uw gebed.

Ik mag hopen dat dominee Folly hetzelfde vertrouwen en dezelfde steun ten deel valt.

Paul Brommet