Boottocht 9 juni: alle trossen los!

M25 leerlingen uit de 5e klas van het Stedelijk Gymnasium Leiden gingen op 8 juni 2023 uit varen met de Leidse dak- en thuislozen.

Met de zon in de rug voeren we met 74 man richting de Kagerplassen. Velen hadden er al lang naar uit gezien: Het was weer tijd voor de jaarlijkse boottocht met het Straatpastoraat Leiden en M25 Leiden!


De M25 leerlingen hadden de boot ruimschoots versierd in het thema country & western.

Met ieder een cowboyhoed op, werden de gasten verwelkomd op de boot van Rederij van Hulst. Aan boord was het een weerzien van bekende gezichten, mensen gaven elkaar een high-five. Na ontvangst met koffie en taart was er genoeg eten en drinken met een hartige lunch en tijd om wat te ontspannen en elkaar echt te ontmoeten.


Eén groepje mannen zat uitgebreid te praten op het dek, over hoe hun dag was en over hun kinderen.

Opeens zegt een van de mannen: ‘eigenlijk moeten we helemaal niet zitten te praten. We moeten gewoon stil zijn en van het uitzicht genieten.’ Dat doen de mannen. Enkele minuten kijken ze om zich heen naar het water, de zon en het mooie natuurlandschap dat we vanaf de boot kunnen zien. Een klein moment van stilte in een drukke wereld.


Op de boot wordt veel gekletst, gezongen en gelachen. ‘Ik kan hier echt even alles vergeten’ zegt eén van de deelneemsters terwijl ze uit het raam kijkt. ‘Ik heb de laatste tijd heel veel meegemaakt, maar hier kan ik dat even vergeten. Ik laat gewoon al mijn zorgen even met het water meedrijven en kan het loslaten.’

Na een boottocht van drie uur bereiken we weer de Haven van Leiden.
‘Het was allemaal geweldig!” roept een vrouw als ze van de boot afloopt. “Het eten was lekker, de omgeving mooi, we hadden prachtig weer, het was gezellig. Alles was geweldig!’ De gasten vonden de dag zeer geslaagd en verlieten de boot met een lach op hun gezicht. De leerlingen hebben met deze projectdag een beter beeld gekregen van de groep dak- en thuislozen. ‘Vaak wordt deze groep slecht geportretteerd maar op de boot heb ik ontdekt dat zij hele aardige mensen zijn en erg vriendelijk naar elkaar, aldus een enthousiaste M25-leerling.’

Met dank voor de organisatie van de leerlingen: Nynke Douma, Kick Silverentand, Karrar Jaafar Shermin Damideh, Daphne van Doesum en Thijmen van der Helm.
Veel dank ook voor de financiële bijdragen van de Leidsche Maatschappij van Weldadigheid, Stichting Dioraphte, de Gemeente Leiden, het Druckerfonds en het Staalwijkfonds voor een middag met vele bijzondere interacties en lekker uitwaaien op het water!