Kerstdiner

Op donderdag 14 december gingen de deuren van de Marekerk weer open voor het jaarlijkse Kerstdiner voor dak- en thuisloze mensen uit de Leidse regio.

In samenwerking met Stichting De Binnenvest kon met hun bestelbusje de grote stapel ingezamelde verzorgingsproducten en kledingstukken opgehaald worden om die vervolgens in de Marekerk uit te stallen op lange tafels. De sjaals, mutsen en handschoenen waren gebreid oor een aantal particulieren en gedoneerd door Stichting Wool for Warmth. De verzorgingsproducten werden ingezameld door kerken. In de kerk werd de kerstboom versierd en de kerkzaal maakte plaats voor wit gedekte tafels met kerstversiering.

Vanaf 17.15 uur waren de beveiligers en de EHBO-ers aanwezig. Vanaf dat moment kwamen de bezoekers binnen. Voor die tijd stond er al een indrukwekkende rij wachtenden op het kerkplein.

Vrolijke kerstliedjes
Eenmaal binnen was er een gezellige sfeer, waar mensen samen genoten van vrolijke kerstliedjes van het daklozenkoor ‘De Straatklinkers’ uit Amsterdam. Het welkomstwoord werd gehouden door straatpastor Femke Post, het kerstevangelie werd voorgelezen door een bezoeker die dit vol overtuiging deed. Na afloop kreeg hij een groot applaus van alle 192 aanwezigen. Dominee Ton Jacobs opende de maaltijd met gebed.

Vervolgens bedienden de M25-ers iedereen aan tafel en de vele toegewijde vrijwilligers van de Marekerk, het Straatpastoraat en De Bakkerij hielpen met het opscheppen van de Chinese maaltijd van Woo-Ping. Zelfs waarnemend burgemeester Peter van der Velden en wethouder Julius Terpstra hielpen een handje mee met het serveren.

Geschenk uit de hemel
“Dit samenzijn is echt een geschenk uit de hemel”, kondigde een bezoeker aan die in deze donkere dagen wat meer eenzaamheid voelt en stilstaat bij dierbaren die zij heeft verloren in het leven. “Het doet me goed om onder de mensen te zijn en te genieten van de maaltijd.”

De dankbaarheid was voelbaar, en het was ontroerend om te zien hoe mensen de deur uitgingen met een glimlach en een gevoel van waardering. Met een volle tas aan verzorgingsproducten en warme kledingstukken zoals sjaals, handschoenen, mutsen en een leuk kerstpakketje, konden mensen met een tevreden gevoel naar huis.

Foto’s: Melle van der Wildt