Een geweldige Mannendag!

Op vrijdagmiddag 18 oktober 2019 organiseerden straatpastor Femke Post en Gerda Pieters van M25 Leiden, met hulp van Paula van Kalmthout (Oma gaat op stap) voor het eerst een Mannendag voor dak- en thuislozen in De Bakkerij. Het was een geweldige middag, maar er moest op het laatste moment wel wat geïmproviseerd worden…

Beetje improviseren

De kapster meldde zich daags tevoren ziek, maar via het netwerk van De Bakkerij werd op de valreep de Eritrese leerling-kapper Mebrathu Tecle gevraagd en hij deed het geweldig! Probleem was, dat hij geen kappers-set had, maar Haarhuis Van Tongeren was zo aardig om die voor een middagje aan ons te lenen. Ook de fotograaf was helaas ziek, maar Jannie de Groot, van de Leidse Amateur Fotografen Vereniging hielp ons uit de brand.

Meer foto’s? Lekkere lunch

Broodje hamburger

Om 12 uur stonden de door negen leerlingen van een 3 HAVO/VWO klas van het Da Vinci College gesmeerde broodjes ham en kaas klaar en lagen de hamburgers in de oven (op de poster werd immers een broodje hamburger beloofd!). De tomaten-groentesoep rook lekker en de tafels waren gedekt. Straatpastor Femke Post kon zo, na wat spannende uren, tóch met een gerust hart 12 mannen welkom heten! De lunch smaakte prima en de leerlingen aten gezellig mee. Deze Mannendag was de afsluiting van een hele week activiteiten in het kader van hun maatschappelijke stage, georganiseerd door M25 Leiden.

 Meer foto’s? Knippen en scheren

Make-over

Vervolgens werden er heel wat haren geknipt; bij sommigen ging alles eraf en dat stond nog leuk ook. Door verpleegkundige Annelies van der Ploeg (die zich meldde na een oproep op Facebook) werden met veel schwung wangen ingezeept en geschoren en baarden getrimd. Hoewel ze zoiets niet gewend waren poetsten de leerlingen de schoenen van de gasten, na enige uitleg en oefening, dat wel! En Adri Lindhout hielp de mannen die dat wilden met het uitzoeken van een nieuwe outfit. Een heel rek met broeken, truien, overhemden jassen en colberts stond klaar, beschikbaar gesteld door Dress for Success en de Weggeefwinkel. Intussen was het gezellig, werd er flink gelachen en was het goed om te zien dat een van de leerlingen in het Arabisch een gesprek aanknoopte met een man uit Syrië. Koffie en thee met zelfgebakken kokostaart met slagroom werd uitgedeeld en de mannen werden bewonderd: geknipt en geschoren, met nieuwe kleren. Ze zagen er piekfijn uit!

Meer foto’s? Nieuwe kleren

Goodiebag mee

Aan het eind van de middag kregen alle gasten een goodiebag mee, met onder andere een cadeaubon van de Hema. En ondanks een begin met wat hindernissen kijken we terug op een heel geslaagde eerste Mannendag met enthousiaste leerlingen en helpers, waarvan we er vast en zeker een paar terug zullen zien bij andere activiteiten voor dak- en thuislozen.

Henriëtte van den Broek

Foto’s: Jannie de Groot