Met 160 gasten aan tafel

Ook dit jaar was er weer een gratis kerstdiner voor dak- en thuislozen. Op dinsdag 10 december gingen om 17.15 uur de deuren van de Marekerk open en mochten de gasten, die buiten in de koude wind al hadden staan wachten, over de rode loper naar binnen. 160 mannen en vrouwen, én een klein hondje, vonden een plaatsje aan de gedekte tafels in de met grote kleurige ballonnen versierde kerk. Voor een kerstboom en kerstversiering was het nog te vroeg in december: die zouden waarschijnlijk de kerst niet halen!

Voorwerk

In de voorafgaande dagen hadden Gerda Pieters, projectmedewerker van M25 Leiden tijdens het zwangerschapsverlof van Carijn Westeneng, en straatpastor Femke Post samen met vier M25-ers, leerlingen van het Stedelijk Gymnasium, voorbereidingen getroffen. Fondsen en diaconieën werden aangeschreven voor een bijdrage en er werd een oproep gedaan om verzorgingsproducten (Kerstbubbels) naar De Bakkerij te brengen. Er werden inkopen gedaan voor de goodiebags en die werden gevuld. Op de dag van het diner was het even hard werken met hulp van vrijwilligers van de Marekerk, van de Diaconie in De Bakkerij en van het Straatpastoraat. Dat betekende 30 tafels uitklappen, 200 klapstoelen er omheen zetten en de tafels dekken. Twee beveiligers hielden intussen de kerkdeuren in de gaten en de twee EHBO-ers stonden paraat!

Gezang, gedicht en het kerstevangelie

Toen de gasten eenmaal zaten en het Amsterdamse daklozenkoor De Straatklinkers kerstliedjes had gezongen, klom straatpastor Femke Post achter de microfoon om iedereen welkom te heten. Ton Jacobs, de predikant van de Marekerk, vertelde vervolgens dat de bijbel op de kansel dit mooie oude gebouw tot een kerk maakt. Stadsdichter Marianne van Velzen legde in een speciaal voor deze avond geschreven gedicht uit wat kerst betekent. Op haar verzoek lieten De Straatklinkers iedere keer als het woord Kerstmis viel een mooie harde roffel horen! Nadat de straatpastor het kerstevangelie had voorgelezen bad Ton Jacobs het Onze Vader.

 

Smakelijk oosters buffet

Toen werd het startsein voor de maaltijd gegeven. De gasten werden aan tafel bediend door een heel legertje vrijwilligers, die af en aan liepen met volle borden. Andere vrijwilligers schepten de borden vol met -onder andere- bami of nasi, vlees- of vegetarische gerechten, saté, kroepoek en loempiaatjes, in grote warmhoud-bakken aangeleverd door Chinees-Indisch Restaurant Woo Ping.

Toen ook de vrijwilligers even tijd hadden gekregen om een hapje te eten, en er nog meer was, kon wie dat wilde een tweede portie krijgen. Toetje was fruitsalade met slagroom. Wat er daarna nog over was ging in plastic bakjes mee naar huis! Voor de gymnasiasten was het een hele ervaring om om te gaan met de doelgroep, maar dat ging ze goed af! Vanuit het Project M25 Leiden is het belangrijk dat de jongeren daadwerkelijk in contact komen met de doelgroep waarvoor ze iets organiseren.

Sjaals, Kerstbubbels en een goodiebag

Na het eten werd iedereen uitgenodigd om een sjaal, muts en verzorgingsproducten uit te komen zoeken. In een lange rij liep men langs een lint van tafels. Met daarop sjaals en mutsen, flessen, spuit-bussen, rollers, tubes, tandenbors-tels, potjes, pakjes…..het leek wel een kleine markt!

 

De oproep om Kerstbubbels naar De Bakkerij te brengen was aan geen dovemansoren gezegd: er kwamen maar liefst 1080 artikelen binnen! De Scheppingskerk in Leiderdorp spande de kroon met zes bananendozen vól. Iedere gast mocht vier verzorgings-producten uitzoeken en bij de uitgang kreeg men nog een goodiebag met shag, vloei, informatie over de vieringen van het Straatpastoraat, een kaartspel, een regenponcho en een bijbeltje in zakformaat. Voldaan ging iedereen naar buiten!

Dank

We kijken terug op een goed verlopen en rustig kerstdiner; ook de verloren gewaande jas werd gelukkig weer teruggevonden! Alles was mogelijk dankzij de daadwerkelijke hulp van de eerder genoemde vrijwilligers en de professionele ondersteuning van beveiligers en EHBO-ers. Dankzij vele enthousiaste breisters, onder andere van Radius en ‘Help je medemens de kou door’, en allen die zo royaal Kerstbubbels naar De Bakkerij brachten! En last but not least dankzij de onmisbare financiële steun van diaconieën uit de regio, de Rotary Leiden en particuliere giftgevers. Heel hartelijk dank.

Henriëtte van den Broek

Foto’s: Melle van der Wildt