Gedachtenisboom onthuld

Op een regenachtige maandag 23 november is de Gedachtenisboom plechtig “in gebruik genomen”.
De bijeenkomst werd muzikaal omlijst door fluitiste Naomi Bikker. Alle aanwezifluitiste boomgen pasten eigenlijk gedenkboomniet in de hal van het pand van De Binnenvest aan het Morspad waar ook het Sociaal Pension is gevestigd. Straatpastor Folly Hemrica heette iedereen welkom en liet een van de dak- en thuislozen een toepasselijk gedicht voorlezen van Neeltje Maria Min. Daarna zei ze het volgende:
Ontstaan uit dezelfde levensstroom
Blijven wij verbonden als takken van een boom.

De Friese theoloog Noordmans zei het nog iets plastischer: “We zijn allemaal van dezelfde lap gescheurd!” Met andere woorden: omdat we allemaal dezelfde Maker hebben en allemaal even kwetsbaar zijn, horen we bij elkaar. En moeten we dus maar voorzichtig en liefdevol met elkaar omspringen. We zijn met alle verschillen een deel van de grote mensenfamilie en met elkaar verbonden. Die verbondenheid blijft, ook als mensen zijn gestorven.

Gisteren was het de laatste zondag van het kerkelijk jaar en in de protestantse kerken werden de namen gelezen van de mensen die zijn overleden dit jaar. In de kerk is het dus al een oude gedachte dabezoek boomt we bij elkaar horen, de mensen van voorbij en de mensen van nu. Voor mensen die dakloos zijn of dakloos zijn geweest is dat niet vanzelfsprekend. Een man uit de Nieuwe Energie zei vorig jaar tegen mij dat hij waarschijnlijk als een hond onder de grond wordt gestopt als hij er niet meer is. Niemand zal mijn naam meer noemen. Hij was opgelucht toen hij een uitvaart had meegemaakt van het straatpastoraat en zag met hoeveel respect en liefde we afscheid namen.

Nee, de namen van de mensen van de straat mogen niet zomaar wegwaaien. Daarom is dus die boom. Met vier en dertig blaadjes. Ik hoop een troost voor de mensen van de Binnenvest, maar ook voor hun familie.

Daarna nam de directeur-bestuurder van De Binnenvest mevrouw Emmy Klooster de boom officieel in gebruik en benadrukte hoeveel de gedenkplek betekent voor de cliënten en voor het personeel. Tenslotte werd iedereen uitgenodigd voor een kopje thee of een glaasje fris.