Good Bye Leiden

Met deze woorden nam een  jonge Ier afscheid van Leiden en ging hij samen met de straatpastor op weg naar Schiphol. Hij kon eindelijk naar huis in Engeland.Dit was de goede afloop van een bang avontuur, zegt straatpastor Paul Brommet. Stephen zwierf al twee weken door Leiden, toen hij door een “nice lady” werd gevonden en die hem meenam naar het diaconaal centrum “De Bakkerij”. Daar deed hij in tranen zijn verhaal. Stephen die uit Ierland komt woonde samen met zijn vader in Londen.

stephan3Twee jaar geleden sloeg het noodlot toe toen zijn  vader bij een roofoverval werd doodgeschoten. De jonge Stephen, die nauwelijks kan lezen en schrijven, raakte de weg kwijt. Hij begon met veel te drinken en te blowen. Ongeveer acht maanden geleden besloot hij dat leven te verlaten. Met een paar vage vrienden ging hij mee naar het vasteland van Europa om te proberen ergens aan de kost te komen. Uiteindelijk kwam het groepje in Duitsland terecht, waar de problemen begonnen. Stephen bleek voor de rest van het groepje niet meer van nut en werd daarom in de steek gelaten. Hij verloor zijn paspoort en kort daarna ook zijn rijbewijs. Via het consulaat in Duitsland probeerde hij weer terug te gaan. Het plan was dat hij samen met een paar landgenoten via Nederland naar zijn woonplaats Londen zou teruggaan. Eenmaal in Nederland aangekomen  werd hij andermaal in de steek gelaten.


Op verzoek van De Bakkerij kon Stephen voor de nacht terecht bij de nachtopvang van “De Binnenvest”. Daar vond de straatpastor hem de volgende ochtend. Stephen vertelde opnieuw zijn verhaal en zei dat hij die middag een afspraak had bij “De Bakkerij”. De straatpastor is met hem meegegaan. Er werd contact opgenomen met de Ierse ambassade voor hun medewerking aan de repatriëring van Stephen. Dat ging niet van een leien dakje vertelt de straatpastor. Stephen moest nog € 160 aan gemaakte kosten terugbetalen, € 15 aan leges betalen en een bewijsstuk leveren dat hij echt in Londen woonde en een ticket naar Londen overleggen, dan kon hij een reisdocument krijgen. In overleg met de diaconie en het bestuur van de Stichting Straatpastoraat is besloten Stephen te helpen. Na veel telefoongesprekken, bevestigingen en herbevestigingen  via e-mail, is het uiteindelijk gelukt Stephen op een vlucht naar Londen te boeken.

Dankzij de medewerking van de medewerkers van de nachtopvang mocht Stephen nog een laatste nachtje blijven slapen. Eigenlijk had hij daar geen recht meer op, want hij stond niet geregistreerd als Leidse dakloze. Op donderdag 16 februari ging hij, begeleid door de straatpastor, naar het vliegveld. Voor de zekerheid werd de begeleiding daar overgedragen aan de luchthavenpastor, deze hielp hem langs de grenscontrole en bracht hem naar het juiste vliegtuig.

Door een onverwachte ontmoeting werd een jongeman die alle perspectief verloren had weer op de goede weg gezet. Hij kan nu weer verder met zijn leven. Volgens de straatpastor lijkt dit voorval wel een beetje op het verhaal van de opwekking van Lazarus. De steen verdween van het graf en hij kon weer naar buiten komen (zie Johannes 11).