Omkijken en vooruit zien

Aan het begin van het nieuwe jaar is het tijd om even achterom te kijken. We sloten het jaar 2011 af met een mooie kerstviering die werd afgesloten met een eenvoudige maaltijd. Met de vrijwilligers erbij waren we met elf mensen. De dienst werd op piano begeleid door Bert. De maaltijd, verzorgd door Grace Ching liet ieder zich goed smaken.

Als ik wat verder terugblik kan ik omzien naar een mooi jaar. De meeste mensen uit de doelgroep kennen de straatpastor en ik ken veel mensen, zij het helaas niet allemaal bij naam. De mensen zijn blij dat er iemand regelmatig rond loopt aan wie ze in vertrouwen hun verhaal kwijt kunnen. Soms zegt een arm om een schouder meer dan duizend woorden.

Naar verwachting wordt het komende jaar moeilijker. Personen die niet staan geregistreerd en mensen die wel huisvesting hebben, maar regelmatig even langs komen bij de dagopvang, worden daar geweerd. Het is de bedoeling dat voor hen buurthuizen meer de functie van huiskamer krijgen. Het is te hopen dat het werkt en dat er niet toch nog mensen letterlijk in de kou komen te staan.

Gelukkig hoorde ik op de tweede dag van het nieuwe jaar ook al een positief bericht: iemand had weer een baan en zijn huisvesting zou ook spoedig in orde komen. Het was uiteraard een warme felicitatie waard.