Take away kerstdiner 2020

Met bolderkarren vol kerstpakketjes en kerstmutsen op liepen de jongeren van M25 Leiden woensdagavond 16 december 2020 door de stad. Op weg naar verschillende opvanglocaties voor dak- en thuislozen. Nu vanwege de coronamaatregelen het kerstdiner in de Marekerk, elk jaar georganiseerd door het Straatpastoraat Leiden en het diaconale project M25 Leiden, niet door kon gaan, was het zoeken naar een alternatief dat zelfs met de strengste maatregelen door zou kunnen gaan. En dat is gelukt! Want juist deze doelgroep heeft het zo nodig om te weten dat er naar hen wordt omgekeken en aan hen wordt gedacht.

Kerstpakketjes en chinees

Voorafgaand aan deze avond zijn de jongeren druk bezig geweest met fondsen aanschrijven, bedenken wat er in de kerstpakketjes moest komen en de kerstpakketjes vullen. Dankzij een oproepje op Facebook zijn er ruim 200 mondkapjes ingezameld voor in het knaloranje pakketje. Om de avond een beetje te laten lijken op het traditionele kerstdiner heeft Chinees restaurant Woo Ping zich bekommerd over de maaltijden. Ze hebben ervoor gezorgd dat op verschillende tijden en op verschillende locaties iedereen een heerlijke Chinese maaltijd had.

Naar de opvanglocaties

Het uitdelen was voor de jongeren indruk-wekkend. Ze kwamen binnen bij opvang-locaties waar ze gewoonlijk niet binnenkomen en bij mensen die ze normaal gesproken niet snel tegenkomen. Dat roept ook weer veel vragen op want hoe kom je hier nou terecht en hoe worden deze mensen geholpen?

Gelukkig was straatpastor Femke Post mee om al hun vragen te beantwoorden. Terugkijkend kunnen we zeggen dat het een mooi alternatief was voor het gebruikelijke kerstdiner. Toch hopen we voor volgend jaar weer op gezellig volle tafels in een versierde Marekerk!

Er werden 188 maaltijden en kerstpakketjes uitgedeeld (en sjaals en mutsen voor wie dat wilde): in De Nieuwe Energie, het Sociaal Pension, De Bakkerij en het Maansteenpad en buiten bij het  Stadsbouwhuis.

Foto’s Melle van der Wildt